Co można zrobić z jajka? Na tak postawione pytanie prawie każdy odpowie: jajecznicę, omlet, kogel-mogel... Zespół naukowców z Wrocławia udowadnia jednak, że zrobić można znacznie więcej. Badacze ze skorupek kurzych jaj uzyskali lek na osteoporozę i nie jest to ich ostatnie słowo - pisze "Polska".
Autorami leku są uczeni z wrocławskiego Nutribiomedu, powstałej w tym roku grupy przemysłowo-badawczej, skupiającej 30 firm i pięć uczelni wyższych.
Pierwsze efekty pracy uczonych już opatentowano - donosi "Polska". Osoby cierpiące na osteoporozę może zainteresować np. preparat wapniowy stworzony ze skorupek jajek. Za kilkanaście tygodni kapsułki z tym środkiem mają być dostępne w aptekach. Na razie jeszcze nie wymyślono nazwy dla tego jajecznego paraleku.
Drugi stworzony przez wrocławskich naukowców preparat z jajek już wzbudził spore zainteresowanie firm przemysłu mięsnego. Środek o nazwie APA (Aktywny Preparat Antydrobnoustrojowy) już jest wykorzystywany przy produkcji opakowań do mięsa i innych jego przetworów. Dzięki temu na tackach nowej generacji żywność będzie mogła być przechowywana nawet o trzy dni dłużej bez utraty wartości - czytamy.
Źródło: tvn24.pl, "Polska", PAP
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu