Do sprzedaży trafiło prawdopodobnie 15 tysięcy kurczaków z fermy, gdzie wykryto bakterie salmonelli. Sanepid w Świętokrzyskiem apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności i norm sanitarnych przy przygotowywaniu potraw z drobiu.
Inspekcja weterynaryjna stwierdziła salmonellę w ściółce.
Andrzej Martoś, dyrektor Wydziału Zarządzania Kryzysowego Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego, poinformował, że ferma na której znaleziono bakterię salmonelli, wprowadziła nielegalnie do uboju 15 tysięcy brojlerów. Martoś zastrzegł, że nie ma jednak pewności, iż kurczaki były zarażone.
Mięso prawdopodobnie wprowadzono do obrotu w dniach od 28 marca do 1 kwietnia. Z uwagi na trzydniowy okres przydatności do spożycia drobiu, mięso nie jest już dostępne w sprzedaży. Może być jednak przechowywane w formie zamrożonej.
Służby sanitarne radzą zachowanie szczególnej ostrożności podczas przygotowania potraw z mięsa drobiowego: mięso powinno być poddane obróbce cieplnej, zalecane jest także dokładne mycie rąk i sprzętu, który miał kontakt z surowym mięsem.
Inspekcja weterynaryjna podjęła postępowanie wobec rzeźni, które przyjęły brojlery do uboju.
Bakteria Salmonella
Pałeczki Salmonella wywołują chorobę znaną jako salmonelloza. Jak objawia się ona u ludzi? Najczęściej wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, potocznie zwane zatruciem pokarmowym: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty. Objawy chorobowe występują zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN24