Bacowie z Małopolski mogą uzyskać dwa miliony złotych dotacji na kulturowy wypas owiec, czyli wypas prowadzony na chronionym terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego. Czas na składanie wniosków minie 26 stycznia.
Wypas owiec na terenie tatrzańskich hal jest jednym z czynników pozwalających na zachowanie bioróżnorodności. W latach 60, gdy wstrzymano całkowicie wypas na tych terenach okazało się, że polany i hale zarastają lasem, co wypiera z nich gatunki roślin i zwierząt bytujące wyłącznie na trawiastych obszarach – między innymi krokusy, będące obecnie jednym z symboli Tatr.
Dotacje dla baców
Konkurs pod nazwą "Małopolski wypas kulturowy – ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu" w 2024 roku organizuje Zarząd Województwa Małopolskiego.
Jak wyjaśnił w komunikacie wicemarszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka, Samorząd Województwa Małopolskiego wspiera w ten sposób ochronę bioróżnorodności i krajobrazu przyrodniczego i kulturowego gór.
- Przykładem takich działań jest m.in. czynna ochrona przyrody poprzez przeprowadzenie wypasu kulturowego owiec na obszarach cennych przyrodniczo i krajobrazowo. Wypas kulturowy owiec zapobiega procesowi zaniku polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin. Zachowanie gospodarki pasterskiej w górach jest też ważne ze względu na wielowiekowe tradycje lokalnej ludności - wyjaśnił wicemarszałek Smółka.
Wypas na tatrzańskich halach
Łąki i pastwiska są półnaturalnymi zbiorowiskami roślin i pełnią istotną rolę dla podtrzymania poziomu różnorodności biologicznej i krajobrazowej. Aby zapobiec degradacji środowiska, konieczne są działania w ramach jego czynnej ochrony. Jednym z nich jest prowadzenie gospodarki pasterskiej, mające na celu podtrzymanie użytków zielonych. Konieczne jest zatem powstrzymanie procesu sukcesji wtórnej, czyli zarastania i zaniku tych cennych przyrodniczo obszarów województwa poprzez prowadzenie wypasu kulturowego owiec – czytamy w komunikacie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.
Wypas owiec na górskich halach jest również konieczny dla otrzymania owczego mleka, z którego wyrabia się produkty tradycyjne, czyli bryndzę, oscypek oraz bundz.
Zarząd Województwa Małopolskiego po raz trzeci przeznacza fundusze na kulturowy wypas owiec. W 2022 r. na ten cel przeznaczono 1,87 mln zł. Środki trafiły do 86 baców. W ubiegłym roku udzielono dotacji na łączną kwotę 2 mln zł, a ze środków skorzystało 92 baców.
Źródło: PAP / tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock