Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała w poniedziałek nowe wytyczne w sprawie zalecanej wartości całkowitego spożycia tłuszczów oraz ilości tłuszczów nasyconych i trans w diecie. Organizacja podkreśliła też znaczenie występowania węglowodanów pochodzenia roślinnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także podała sugerowane wartości spożycia warzyw i owoców oraz naturalnie występującego błonnika pokarmowego.
Jak zaznaczono w komunikacie WHO, opublikowane w poniedziałek wytyczne mają na celu "zmniejszenie ryzyka niezdrowego przyrostu masy ciała i dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów". Zgodnie z nimi u dorosłych wartość kaloryczna spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 30 procent całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przykładowo więc, w przypadku osoby, której dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2 tysiące kcal, sugeruje się spożywanie maksymalnie 66,7 grama tłuszczów.
Dla zachowania zdrowia istotna jest jednak nie tylko ilość, ale i jakość przyjmowanych tłuszczów - podkreśla w treści najnowszego komunikatu organizacja. Zgodnie z jej zaleceniami "tłuszcze spożywane przez wszystkich w wieku 2 lat i starszych powinny stanowić przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe", czyli tłuszcze występujące m.in. w tłustych rybach morskich, orzechach, oleju kukurydzianym, sojowym czy słonecznikowym.
Dodatkowo WHO sugeruje, by ograniczyć wartość kaloryczną spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych (występujących m.in. w czerwonym mięsie, produktach mlecznych, maśle, oleju palmowym czy kokosowym) do maksymalnie 10 procent całkowitego zapotrzebowania energetycznego, a wartość energetyczną pochodzącą z kwasów tłuszczowych trans (obecnych w produktach takich jak pieczona czy smażona żywność, paczkowane przekąski czy mięso) do maksymalnie 1 procenta całkowitego zapotrzebowania kalorycznego. Zatem u osoby, której dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2 tysiące kcal, ilość tłuszczów nasyconych nie powinna więc przekraczać 22,2 grama, a tłuszczów trans 2,2 grama.
Spożycie warzyw, owoców oraz błonnika. Nowe wytyczne WHO
WHO opublikowało także zalecane wartości dziennego spożycia warzyw i owoców, które stanowią jedno ze źródeł zdrowej diety. Zgodnie z nimi osoby powyżej 10. roku życia powinny jeść co najmniej 400 gramów warzyw i owoców dziennie. W przypadku dzieci w wieku od 6 do 9 lat ilość ta powinna wynosić minimum 350 gramów, a u dzieci między 2. a 5. rokiem życia 250 gramów.
WHO określiło także sugerowane wartości spożycia naturalnie występującego błonnika pokarmowego. Zgodnie z treścią komunikatu u dorosłych i dzieci powyżej 10 lat powinno ono wynosić co najmniej 25 gramów dziennie. W przypadku dzieci między 6. a 9. rokiem życia organizacja zaleca, by jego spożycie nie było mniejsze niż 21 gramów dziennie, a w przypadku dzieci w wieku od 2 do 5 lat niż 15 gramów.
ZOBACZ TEŻ: Nawet trzy minuty wysiłku fizycznego mogą wydłużyć życie. "Zabawa z dziećmi, wnoszenie zakupów"
Źródło: who.int
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock