Papryka, czosnek, imbir i kapusta to składniki najpopularniejszego dania w Korei - kimchi. W czwartek ponad 2 tysiące osób zgromadziło się przed ratuszem w Seulu, by wspólnie zrobić największe pikle świata.
Ochotników nie odstraszyła brzydka pogoda i niska temperatura. Zanurzyli ręce w czerwonej paście, używanej do nacierania warzyw i stworzyli największe pikle na świecie. Jak twierdzą organizatorzy, zużyto 58 tysięcy główek kapusty.
Cała akcja miała jednak szczytny cel. Olbrzymie kimchi trafi do najbiedniejszych mieszkańców Seulu - łącznie ponad 13 tysięcy rodzin.
Wśród amatorów koreańskich pikli można było spotkać również turystów.
Kimchi serwowane jest niemal do każdego posiłku Korei. Ma unikalny smak i jest bardzo pikantne. Dostarcza również wielu cennych składników odżywczych i może być długo przechowywane.
Źródło: Reuters