Święto rogali w Poznaniu

Wypiek rogali świętomarcińskich
Wypiek rogali świętomarcińskich
Źródło: TVN24

Od dziesięcioleci poznaniacy obchodzą Święto rogali marcińskich. Receptura rogali została opatentowana przez poznańskich cukierników i chroniona jest prawem unijnym, a sam ich wypiek podlega szczegółowej kontroli.

Tradycyjne ciastka już od 150 lat w Poznaniu

Święto rogali marcińskich tradycyjnie obchodzone jest 11 listopada - w dniu św. Marcina. W tym czasie poznaniacy zjadają ok. 400 ton tych ciastek. Rogale mają ponad stuletnią tradycję i, jak mówi legenda, powstały jako specjalny wypiek dla najbiedniejszych mieszkańców miasta. W 1891 r. proboszcz parafii im. Św. Marcina zaapelował z ambony do wiernych, by kontynuowali dzieło patrona i pomagali najuboższym. Na mszy obecny był Józef Melzel, poznański cukiernik, który namówił swojego szefa do stworzenia specjalnej receptury. Bogatsi poznaniacy kupowali ciastka, natomiast potrzebującym były one rozdawane za darmo.

Rozmowa o recepturze rogali świętomarcińskich

Rozmowa o recepturze rogali świętomarcińskich

Rogale chronione unijnym prawem

Obecnie receptura rogali jest ściśle kontrolowana. Wypieka się je z ciasta półfrancuskiego i powinny ważyć of 200 do 250 gram oraz mieścić się w kwadracie 15x15 cm. Nadzienie składa się z białego maku, mielonych daktyli lub fig, wanilii, śmietany, cukru, masła, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Zarówno ich produkcja jak i sprzedaż kontrolowane są przez Państwową Inspekcję Handlową, a aby używać nazwy "rogale marcińskie", lub "rogale świętomarcińskie" trzeba uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. W 2008 r. poznańskie ciastka zostały wpisane do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia w Unii Europejskiej.

Źródło: TVN24, Wikipedia.pl

Czytaj także: