W ubiegłym roku kura nioska zniosła średnio 219 jaj - podał w piątek Główny Urząd Statystyczny. Z danych Urzędu wynika, że spożycie jaj w Polsce spadło w ciągu dekady o 71 sztuk rocznie.
Według danych przedstawionych przez Urząd, w 2014 roku kury znosiły najwięcej jaj - średnio 228. Najmniej, bo 195, jedna kura zniosła w 2012 roku.
Jemy coraz mniej jaj
Z opublikowanych danych GUS wynika, że Polacy jedzą coraz mniej jaj. Ich spożycie na przestrzeni dekady (2005-2015) spadło z 215 do 144 rocznie. W roku 2014. było to 155 jaj, w 2013 - 148, w 2012 - 140, w 2010 - 202. GUS podał, że w 2015 roku w Polsce wyprodukowano 10,47 mld jajek. Najwięcej - w województwie wielkopolskim, a najmniej - w opolskim. Z informacji GUS wynika ponadto, że przeciętna cena jaj w ostatnich latach lekko wzrosła. W lutym 2017 roku na targowisku wynosiła ona 0,7 zł. W ubiegłym roku należało zapłacić przeciętnie 0,67 zł; w 2015 - 0,66 zł; w 2014 - 0,66 zł.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jajach (materiał "Faktów" TVN z 18 kwietnia 2014 roku):
Autor: tol/ms / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock