Wraz z latem we Włoszech rozpoczęła się rywalizacja lodziarni na najbardziej oryginalne smaki. Tegoroczne propozycje to lody o smaku szynki parmeńskiej albo tradycyjnych dodatków do makaronu: sosu pesto i sera owczego z pieprzem. Wcześniej królowały lody warzywne: selerowe, cebulowe, pomidorowe.
Coraz częściej drobni producenci lodów łączą ich smaki z lokalnymi tradycjami kulinarnymi. Czas zdumienia tymi wyczynami już minął, a lody słone, nawiązujące do klasycznych dań włoskiej kuchni coraz lepiej są przyjmowane i wywołują entuzjazm koneserów. To kolejny etap eksperymentów po poprzednich sezonach, gdy królowały lody warzywne: selerowe, cebulowe, pomidorowe.
Smaki regionu
Cukiernicy z Ligurii wykorzystali skojarzenie, jakie natychmiast budzi ich region, czyli makaron z sosem pesto: z bazylii, serów parmezanu i pecorino, czosnku, orzeszków piniowych i oliwy. Właśnie ten smak, niekiedy w łagodnej wersji pojawia się na Riwierze w rejonie Genui. Również tam popularność zdobywa sorbet o smaku bazylii i cytryny. W Kampanii na południu zimnym przysmakiem celebruje się jeden z największych specjałów tego regionu, czyli mozzarellę z mleka bawolic. W Reggio Emilia w Emilii-Romanii na północy, w jednej z najbardziej "kreatywnych" lodziarni w całym kraju serwowane są lody nawiązujące do dwóch słynnych na całym świecie produktów tego regionu; szynki parmeńskiej i parmezanu. W Lombardii do produkcji lodów wykorzystuje się dynię z Mantui, która znakomicie łączy się z likierem migdałowym amaretto. Najbardziej "mediolańskim" daniem jest risotto z szafranem, podawane zazwyczaj w chłodniejszych porach roku. W tamtejszych lodziarniach smak ten połączono latem z klasycznym włoskim ciastem na Boże Narodzenie, panettone. W Rzymie można zjeść lody o smaku tradycyjnego dania z makaronu ze stołecznego regionu Lacjum, czyli caccio e pepe - owczego sera pecorino z pieprzem.
Autor: mb / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu