Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące kwasu chlebowego. W kilku partiach produktu oznakowanego jako bezglutenowy wykryto gluten, co u niektórych osób może wywołać reakcje alergiczne.
Jak przekazał w komunikacie GIS, w wyniku działań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w określonych partiach kwasów chlebowych oznakowanych jako produkty bezglutenowe (gluten free).
"Spożycie tych produktów przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej" - ostrzega GIS.
Wycofane partie kwasu chlebowego
Szczegóły dotyczące produktu
Producent: A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c., Kopyść 48, 98-100 Łask
Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml Numer partii: A012026 Data min. trwałości: 01/2026
Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml Numer partii: A112026 Data min. trwałości: 11/2026
Cannabis bread drink - Kwas chlebowy z konopią 330 ml Numer partii: A012026 Data min. trwałości: 01/2026
Procedura wycofania z rynku
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanych produktów. "Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych produktów z obrotu" - zapewniono.
W zaleceniach dla konsumentów napisano, że "osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii napojów wskazanych w komunikacie.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock