W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - czytamy w komunikacie GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, 100 g
Numer partii: C 110 086502
Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
Producent: Yellow Chips BV, Holandia
Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Działania podjęte przez GIS i Lidla
Jak podaje GIS "firma Lidl sp. z o.o. sp. k. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę prewencyjnego wycofania wskazanej partii produktu z rynku oraz od konsumentów w sklepach sieci Lidl".
Urząd przypomina, że wycofaniem objęto tylko produkt z numerem partii podanym wyżej. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
GIS zaleca, aby nie należy spożywać partii produktu określonej w komunikacie.
Autorka/Autor: JW
Źródło: TVN24
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock