Warszawska restauracja hub.praga dołączyła do grona polskich lokali posiadających gwiazdki Michelin - wynika z komunikatu Michelin.
"Najbardziej ekscytującą wiadomością tegorocznej edycji jest fakt, że hub.praga stała się trzecią warszawską restauracją wyróżnioną gwiazdką MICHELIN" - przekazał Michelin w komunikacie. Restauracja otrzymała odznaczenie za "za wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną widoczną w każdym daniu".
Gwiazdka Michelin dla restauracji hub.praga
Dotychczas w naszym kraju funkcjonowało pięć restauracji z jedną gwiazdką Michelin. "Wszystkie utrzymały swoje wyróżnienia: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA i Rozbrat 20" - podano.
W Polsce jest również jedna restauracja posiadająca dwie gwiazdki Michelin. To krakowska Bottiglieria 1881, która trzeci rok z rzędu utrzymała to odznaczenie. "Śmiałe w smaku i wyjątkowo oryginalne dania sprawiły Inspektorom ogromną przyjemność. Uznali oni, że kuchnia w pełni zasługuje na utrzymanie tego prestiżowego wyróżnienia" - relacjonuje firma.
Gwiazdki przyznawane restauracjom przez przewodnik Michelina to tradycja sięgająca stu lat. We Francji pojawiły się w 1926 r. i dla branży restauracyjnej wciąż są najbardziej liczącym się wyróżnieniem. W Polsce gwiazdkę pierwszy raz uzyskała w 2013 r. restauracja z Warszawy, następnie - restauracje w Krakowie, Poznaniu, Kościelisku, Gdańsku.
Gwiazdki Michelin i kryteria oceny
Jedna gwiazdka oznacza, że restauracja serwuje kuchnię na wysokim poziomie, bardzo dobrą w swojej kategorii. Dwie - to znakomita kuchnia, w której przejawia się wyrafinowanie i talent. Trzy - to kuchnia, której twórcy osiągnęli wyżyny talentu i można ją uznać za dzieło sztuki.
Jak podaje Michelin, kryteriów oceny jest pięć: jakość produktów, połączenie smaków, biegłość technik kulinarnych, sposób, w jaki w daniach przejawia się indywidualność kucharza oraz spójność całego menu. Z kolei obsługa czy styl restauracji nie wpływają na ocenę.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock