Dlaczego za trufle płacimy miliony? Ania Starmach: są bardzo kapryśne

Dlaczego trufle są warte miliony?
Białe trufle warte miliony. Ania Starmach: nie można ich wyhodować, a są bardzo kapryśne
Źródło: tvn24bis
Za rekordową sumę 450 tysięcy euro, czyli niemal dwa miliony złotych sprzedano białe trufle z okolic Alby na międzynarodowej aukcji, która odbyła się na zamku we włoskim Piemoncie. - Cena jest tak gigantyczna, bo jest ich bardzo mało, a bardzo wiele osób marzy o tym, aby ich spróbować. Białej trufli nie jesteśmy w stanie wyhodować, a są bardzo kapryśne. To takie grzyby, które doprawiają całe danie - uważa Ania Starmach, jurorka programu MasterChef. - Trufle są nieprawdopodobnie wykwintne. Cokolwiek robimy z truflą, to ona staje się gwiazdą potrawy, którą przyrządzamy - mówił w TVN24 BiS Mikołaj Rej z programu MasterChef.

Program "Otwarcie dnia" od poniedziałku do piątku w godz. 10-12 w TVN24 BiS.

Czytaj też o rekordowej aukcji luksusowych grzybów.

Autor: red/ / Źródło: tvn24bis

Zobacz także: