Do tej pory ceny żywności rosły w szaleńczym tempie. Ale te czasy już się skończyły. Żywność może nawet zacząć tanieć - mówią eksperci.
Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który bada rynek produktów rolnych uważa, że wpływ cen żywności na wskaźnik inflacji spada coraz bardziej.
Żywność może nawet tanieć
Podobnie można być w przyszłym roku, a duży wpływ na obniżki cen będzie miało spodziewane spowolnienie gospodarcze.
- Od dłuższego już czasu wpływ cen żywności na inflację spada z miesiąca na miesiąc. Są nawet okresy, że ceny żywności zachowują się deflacyjnie - PAP Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Przyszły rok powinien wyglądać podobnie jeśli chodzi o ceny żywności i ich wpływ na inflację - dodał.
Inflacja pod kontrolą
Niższy niż wcześniej zakładano wzrost gospodarczy w 2009 r. pomoże utrzymać inflację na niskim poziomie - mówił natomiast w środę w Sejmie wiceminister finansów Ludwik Kotecki.
Kotecki dodał, że nie ma powodu martwić się o nadmierny wzrost cen w przyszłym roku, choćby dlatego, że będziemy mieć do czynienia ze spadkiem tempa wzrostu PKB. - To spowoduje, że presja popytowa będzie na pewno mniejsza (...) Wyraźnie w sposób bardzo istotny na polską inflację wpływają ceny żywności i ceny surowców, w szczególności ceny ropy naftowej - mówił.
Dodał, że ceny żywności znajdują się w ewidentnym trendzie spadkowym. W lipcu roczna dynamika cen żywności wyniosła 7,8 proc. w październiku 4 proc., a w listopadzie MF prognozuje, że ich zmniejszy się do 3,5 proc.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu