Od dziś taniej we francuskich restauracjach. Nad Sekwaną VAT na posiłki i napoje w takich lokalach spada z 19,6 procent do 5,5 procent. Rząd zdecydował się na taki krok, by pobudzić osłabioną konsumpcję.
Francji udało się otrzymać zgodę na cięcie VAT po siedmioletnim lobbowaniu w Brukseli. Obniżka podatku spowoduje, że ceny usług gastronomicznych spadną.
Do obniżenia cen zobowiązały się już największe stowarzyszenia restauratorów nad Sekwaną. Cięcie VAT będzie kosztowało francuski budżet 2 miliardy euro roczne - jednak rząd jest przekonany, że decyzja ożywi branżę gastronomiczną. Paryż spodziewa się, że w efekcie nad Sekwaną w ciągu dwóch lat powstanie 40 tysięcy nowych miejsc pracy.
Francja nie zdecydowała się jednak na cięcie podatku na alkohol, bo nie byłoby to zgodne z prozdrowotną polityką państwa.
Źródło: TVN CNBC Biznes
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu