Waży 269 kilogramów i powstanie z niego 10 tysięcy kawałków sushi. W Japonii sprzedano właśnie najdroższego tuńczyka świata. Jedna z sieci restauracji zapłaciła za niego ponad 56 mln jenów, czyli ok. 2,5 mln zł.
Ogromne pieniądze za tuńczyka wyłożyła tokijska sieć Kiyomura K.K., która ma 46 lokali w całej Japonii. To pierwsza japońska firma od czterech lat, która wygrała tradycyjną noworoczną aukcje ryb na głównym rynku w Tokio.
- Nie uważamy, że cena, którą zapłaciliśmy jest odpowiednia. Ale chcieliśmy zdobyć naprawdę dobrą rybę dla naszych restauracji. W poprzednich trzech latach za każdym razem przelicytowywała nas firma zza granicy - tłumaczy w rozmowie z Bloombergiem rzecznik sieci Hiroshi Umehara.
Teraz rekordowy tuńczyk zostanie pocięty na 10 tys. kawałków - każdy wart średnio 5,6 tys. jenów. Kilogram ryby jest z kolei wart 210 tys. jenów. Tymczasem średnia cena kilograma tuńczyka na rynku wynosi ok. 26 tys. jenów.
Ceny tuńczyków sprzedawanych na pierwszej aukcji w roku na rynku w Tokio zawsze osiągają astronomiczne poziomy. Średnia z ostatnich 15 lat wynosi 11,8 mln jenów. Poprzedni rekord został ustanowiony rok temu, gdy za jedna rybę zapłacono 32,5 mln jenów.
Jeden jen japoński to ok. 4,5 grosza.
Źródło: bloomberg.com