Jeśli światowi przywódcy nie podejmą odpowiednich działań, w ciągu najbliższych 20 lat ceny żywności na globalnym rynku wzrosną ponad dwukrotnie - wynika z raportu Oxfam, międzynarodowej organizacji humanitarnej, zajmującej się walką z głodem na świecie i pomagającej w krajach rozwijających się.
Z raportu Oxfamu wynika, że za połowę wzrostu cen odpowiedzialna będzie zmiana klimatu. Inne czynniki napędzające ceny żywności to kurczące się zasoby ziemi, wody i energii, a także spekulacje na rynkach.
Organizacja nawołuje do rewolucyjnych zmian, które miałyby pomóc w walce z drożyzną. Chodzi m.in. o zwiększenie przejrzystości globalnego rynku żywności i uregulowanie rynku kontraktów terminowych, zwiększenie rezerw żywności, zakończenie polityki promowania biopaliw, inwestowanie w małe gospodarstwa rolne i walkę z globalnym ociepleniem.
- Zmierzamy w kierunku ery kryzysu, której jednak da się uniknąć - powiedziała szefowa Oxfam, Barbara Stocking.
Oxfam przygotował też listę czterech regionów, które obecnie są najbardziej zagrożone głodem. Są to Gwatemala, Indie, Azerbejdżan i Afryka Wschodnia. - Jedna na siedem osób na tej planecie codziennie cierpi z powodu głodu, mimo że Ziemia jest w stanie wykarmić wszystkich - dodała Stocking.
Źródło: BBC News
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu