Kryzys gospodarczy wkroczył do... kuchni japońskich kawalerów. Jak donosi prasa w Tokio samotni Japończycy zaczęli oszczędzać na jedzeniu. Zaczęli stołować się w domu.
Jak informuje gazeta „Yomiuri Shimbun”, kryzys spowodował, że wielu kawalerów nie stać już na jedzenie na mieście, a jednocześnie w ramach cięć w firmach wiele zakładowych stołówek zostało zamkniętych.
Japończycy przekonali się więc do rad ekspertów od oszczędzania - i zaczęli sami przygotowywać posiłki, a także zabierać je do pracy.
Według dziennika, ich wysiłki kulinarne robią prawdziwe wrażenie nawet na koleżankach z pracy. Wrażenie tym większe, że w japońskiej obyczajowości kuchnia była domeną kobiet, a mężczyźni zdecydowanie od niej stronili.
Na zmianie zwyczajów japońskich kawalerów korzystają też producenci mrożonek i gotowych zestawów obiadowych: ich sprzedaż gwałtownie wzrasta.
Źródło: TVN CNBC Biznes
Źródło zdjęcia głównego: TVN24