Kolejne polskie produkty będą mieć unijny certyfikat. Komisja Europejska przyjęła decyzję o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" dwóch polskich produktów: fasoli korczyńskiej oraz miodu kurpiowskiego - poinformował we wtorek serwis prasowy komisarza ds. rolnictwa Daciana Ciolosa.
Pod nazwą "Fasola Korczyńska" mogą być sprzedawane wyłącznie suszone nasiona odmiany Jaś Karłowy, uprawianej w określonych gminach województwa świętokorzyskiego.
"Miód Kurpiowski" o słodkawym, korzennym aromacie jest wytwarzany na Kurpiach nad Narwią i Bugiem, gdzie tradycje pszczelarstwa sięgają XV wieku.
Obie decyzje zostały już opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE z datą 12 lipca. Dwa polskie produkty tym samym dołączyły do listy ponad 900 oryginalnych, tradycyjnych produktów chronionych w UE.
Aby można było zarejestrować nazwę danego produktu rolnego lub spożywczego, jego nazwa musi wykorzystywać nazwę jakiegoś miejsca, regionu, ostatecznie kraju, musi mieć on specyficzne cechy wynikające ze środowiska geograficznego i musi istnieć związek między produktem a tym obszarem. W Polsce status taki uzyskały m.in. miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie i truskawka kaszubska.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: sejmik.kielce.pl