- Uspokaja się sytuacja na krajowym rynku cukru. Ceny będą spadać, a podaż przewyższa zapotrzebowanie - uspokaja Aleksandra Paulska, rzeczniczka Krajowej Spółki Cukrowej - największego przedsiębiorstwa w branży w Polsce. Jednak ceny cukru w sklepach są nadal wysokie.
- Chwilowe perturbacje w zaopatrzeniu sklepów i sieci detalicznych - wywołane paniką konsumentów - mamy za sobą, a ceny cukru będą miały tendencję spadkową - mówiła rzeczniczka. Nie ujawniła jednak żadnych danych potwierdzających taką tendencję. Firmy nie podają takich informacji, zasłaniając się tajemnicą handlową.
Paulska wyjaśniła, że KSC zaopatruje krajowy rynek w cukier zgodnie z jej możliwościami technicznymi i logistycznymi. Zapewniła, że na rynek trafia maksymalna ilość cukru, jaką są w stanie zapakować urządzenia należące do koncernu. Według niej, obecnie obserwowany jest znaczny spadek popytu, a ilość cukru, która trafia na rynek, przewyższa zapotrzebowanie. Dodała, że spółka kupiła dodatkowy cukier, który trafi na krajowy rynek.
Wiele czynników
Na razie jednak cukier w sklepach jest droższy niż w ubiegłym roku. Minister rolnictwa Marek Sawicki pytany przez dlaczego cukier jest taki drogi odpowiedział: to efekt nieudolnej unijnej reformy tego rynku z 2006 roku. Dla Polski reforma ta oznaczała redukcję kwoty produkcji cukru o ponad 20 proc. Ponadto cała Unia, podobnie jak Polska, z eksportera, stała się importerem cukru.
Sawicki zaznaczył, że na ceny miały też znaczny wpływ spekulacje na tym rynku. Obecnie ceny tego produktu na światowych giełdach spadają. Np. 23 lutego 2011 roku cena cukru białego w kontrakcie terminowym na maj 2011 r. na giełdzie w Londynie wynosiła 703 dol. za tonę (512 euro/t), czyli o 6,3 proc. mniej niż 9 lutego 2011 roku. Natomiast w kontrakcie terminowym na sierpień 2011 roku cukier kosztuje 679,1 dol. za tonę (494 euro/t) - tj. o 5 proc. mniej niż w 9 lutego 2011 roku.
Tymczasem według GUS, cukier w Polsce w lutym podrożał o 9,6 proc. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) także podał, że w lutym i marcu cukier w Polsce znacznie podrożał. Ceny zbytu przekroczyły 3,5 zł/kg, a w handlu detalicznym - 4-4,70 zł/kg. Z notowań portalu spożywczego wynika, że w połowie marca cukier kosztował średnio 4,09 zł za kg, a jego cena wahała się w przedziale 2,99-6,99 złotych za kilogram.
Minister podał tez, że w kampanii cukrowniczej 2010/2011 w naszym kraju wyprodukowano 1,43 mln ton cukru. Roczny import to 200-250 tys. ton. - Przy średnim miesięcznym krajowym jego zużyciu - 130 tys. ton jakie znajduje się w magazynach producentów pozwala na pełną realizację bieżącego zapotrzebowania zarówno indywidualnych konsumentów jak i przetwórców - uważa Sawicki.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: TVN24