Utrata smaku oraz węchu to objawy towarzyszące zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2 głównie u młodszych pacjentów, poniżej 60. roku życia - wynika z badania przeprowadzonego przez hiszpańskich lekarzy na blisko tysiącu zainfekowanych osobach.
Zdaniem hiszpańskich lekarzy utrata powonienia oraz smaku częściej występuje u osób, które z powodu łagodnego przebiegu COVID-19 nie musiały zostać hospitalizowane. Dane pozyskano z 15 szpitali działających w różnych regionach Hiszpanii.
Badania przeprowadzono na grupie liczącej 989 pacjentów dowiodło, że objawy utraty obu zmysłów podczas COVID-19 są stosunkowo częstym symptomem zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
Ze studium opublikowanego w najnowszym wydaniu pisma "Journal Investigation Allergology and Clinical Immunology" wynika, że zanik węchu nastąpił u 53 procent pacjentów, zaś smak straciło 52 procent badanych osób. Ponad 90 procent z tych, którzy stracili choć jeden zmysł, stracili też drugi.
Zmiany w zmysłach powonienia i smaku
Kierownik badań, doktor Adriana Izquierdo-Dominguez, wskazała, że zanik powonienia i smaku częściej występuje u młodszych pacjentów, poniżej 60. roku życia, będąc u nich powszechniejszym symptomem niż u osób starszych. W przypadku jednej piątej badanych utrata obu zmysłów była jedynym objawem towarzyszącym zakażeniu koronawirusem.
Hiszpańscy lekarze zaznaczyli, że wszelkie zmiany w funkcjonowaniu zmysłów mogą być przesłanką o infekcji.
Izquierdo-Dominguez wskazała, że u osób zakażonych wirusem powyżej 60. roku życia częściej występuje potrzeba hospitalizacji, odmienne są również symptomy. - Są to zazwyczaj duszności, kaszel oraz gorączka - dodała koordynatorka studium.
Autor: anw / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock