Mniszek lekarski jest powszechnie występującą rośliną. Do tego stopnia, że trudno wyobrazić sobie wiosenny krajobraz bez jego żółtych połaci.
Mniszka można spotkać praktycznie wszędzie. Występuje on w środowiskach ruderalnych (czyli przekształconych przez człowieka). Rośnie na trawnikach, przy krawężnikach, na łąkach oraz w ogrodach. Miejscami można znaleźć go w widnych lasach.
Ziołolecznictwo
Wiosną kwiat wytwarza rozetę długich, bezogonkowych liści o wciętych brzegach oraz żółte kwiaty zebrane w koszyczki. Owocem jest tzw. niełupka zaopatrzona w "aparat lotniczy", czyli dobrze znane puchate kule.
Mniszek jest bardzo użyteczny, pomimo że kojarzy się zwykle z niepotrzebnym chwastem. Przede wszystkim jest rośliną używaną w ziołolecznictwie. Surowcem są korzenie, ziele, liście i kwiatostany. Zawierają one trójterpeny, gorycze, fitosterole, pektynę, inulinę, żywice, kwasy organiczne, garbniki, prowitaminę A, witaminę C, nieco witaminy E i sole mineralne.
Kwiat wywiera bardzo dobry wpływ na organizm. Jego najbardziej znanym działaniem jest wspomaganie dróg moczowych. Dodatkowo mniszek wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz wspomaga układ oddechowy podczas infekcji.
Herbata, sałatki
Z liści mniszka można zrobić sałatkę. Z płatków uzyskuje się wino o miodowo-ziołowym bukiecie. Ze wszystkich części kwiatu parzy się herbatę ziołową. Po dodaniu cukru wywar z gotowanych kwiatów mniszka zamienia się w syrop o smaku zbliżonym do miodu, tzw. miodek majowy. Kwiat ten jest rośliną miododajną. Z nektaru powstaje tzw. miód mniszkowy.
Autor: ao/map / Źródło: lasy.gov.pl