Nietoperze z podrodziny wampirów polują dzięki podczerwieni. Używając receptorów znajdujących się na ich głowach, wyczuwają temperaturę ciała ofiary i ją namierzają - stwierdzili badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
- Wampiry żywią się krwią, więc narządy odpowiedzialne za odbieranie podczerwieni są dla nich wyjątkowo przydatne - informuje David Julius, jeden z naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Czujniki znajdują się w kanalikach nerwowych pozwalają nietoperzom na wykrycie podczerwieni emitowanej przez ciepłokrwiste zwierzęta. Ponadto umożliwiają im zlokalizowanie najdogodniejszych miejsc do ugryzienia, czyli punktów, gdzie żyły znajdują się najbliżej powierzchni.
I ludzie posiadają takie sensory
Zazwyczaj u innych nietoperzy kanaliki nerwowe odbierają temperatury rzędu 43 st. C. Wampiry natomiast wychwytują ciepłotę nawet o 13 st. C niższą. To jedyne znane kręgowce - poza pytonami, wężami boa i grzechotnikami - które posiadają tę zdolność.
Ludzie posiadają podobne cząsteczki we włóknach nerwowych znajdujących się na ich językach, skórze i oczach. Odpowiadają one za odczuwanie bólu wywoływanego przez kapaiscynę - substancję chemiczną zawartą w papryczkach chili.
Nietoperze, w toku ewolucji, uwrażliwiły się jednak nie na ból, a na temperaturę.
Autor: map//ŁUD / Źródło: telegraph.co.uk