Kakao jest jak wino. I nie chodzi tu bynajmniej o jego właściwości fermentacyjne, a smakowe. Ministerstwo Rolnictwa Stanów Zjednoczonych określiło nowy gatunek kakao, który ma niepowtarzalny, charakterystyczny tylko dla regionu Peru aromat. Już wkrótce nowa czekolada powstająca z peruwiańskiego kakao może zostać wprowadzona do obrotu.
Nowe kakao będzie charakteryzowało się pochodzeniem geograficznym, tak jak np. szczepy Cabernet Sauvignon. Ma niepowtarzalny i do tej pory nieznany smak i aromat, który ma zadowolć podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.
Czekoladowa ekspedycja
Międzynarodowy zespół naukowców odkrył nowy gatunek kakao podczas wyprawy badawczej w latach 2008-2009 w dorzeczu Amazonki na terytorium Peru. Po przeanalizowaniu setek próbek rośliny okazało się, że ma ona cenne i niepowtarzalne właściwości organoleptyczne, które żywo zainteresowały producentów czekolady.
Peru potentatem czekolady?
Nowy szczep kakao to bardzo ważne odkrycie dla przemysłu cukierniczego, dla którego znalezienie unkalnych źródeł do produkcji czekolady jest niezwykle trudne.
Zazwyczaj drzewa kakaowe rosną wzdłuż rzeki, te natomiast zostały znalezione na większej wysokości, i to nie w Ewkadorze czy Wenezueli, słynących z drzew kakaowych, a w Peru.
Dzięki przełomowemu odkryciu kraj ten może teraz uruchomić własną branżę czekolady, tym bardziej, że ma sprzyjające warunki do rozwoju kakao. W 60 proc. terytorium Peru pokryte jest lasem tropikalnym, które stwarza idealne warunki do hodowli tej "słodkiej" rośliny.
Autor: mm//aq / Źródło: sciencedaily.com