Jeśli nie masz jeszcze pomysłu, jak spędzić sierpniowy długi weekend, pomyśl o Zakopanem. Od czwartku do niedzieli w stolicy Tatr odbywać się będą II Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Obok oscypka staną setki specjałów z całego świata.
Do Zakopanego przyjedzie 120 producentów tradycyjnej, regionalnej żywoności z 15 krajów: Austrii, Bułgarii, Włoch, Litwy, Hiszpanii, Grecji, Gruzji, Turcji, Słowacji, Węgier, Czech, Portugalii, Rumunii i Francji i oczywiście z różnych terenów Polski.
Obok produktów spożywczych na zakopiańskiej Równi Krupowej zaprezentują się także twórcy rzemiosła artystycznego.
- Przed 12-tu laty postawiliśmy na produkt regionalny, którego sztandarowym przykładem jest oscypek, a za nim kilkanaście innych, certyfikowanych produktów, których z roku na rok przybywa. Chcemy, by targi w Zakopanem stały się wiodącą imprezą promującą produkty regionalne w Europie Środkowej - powiedział starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica - Makowski.
Impreza ma przede wszystkim pokazać, jak różnorodna i smaczna jest tradycyjna kuchnia. W te dni nie powinno się liczyć zjedzonych kalorii. Liczył będzie się tylko smak i zapach. Dla organizatorów ważne jest również przybliżenie unijnych zasad dotyczących promocji i jakości produktów żywnościowych.
Polski oscypek i gruzińskie chinkali
Uczestnicy targów, które na zakopiańskiej Równi Krupowej potrwają do niedzieli, będą mogli spróbować i zakupić hiszpańskie wędliny i sery, gruzińskie konfitury i soki, turecką chałwę, a także andruty kaliskie, soki Maurera, kiełbasę lisiecką, miody pitne czy jagnięcinę podhalańską i sery z owczego mleka. Codziennie będą odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych. Jeśli już się najemy i napijemy, to możemy potańczyć w rytm piosenek granych przez zespoły regionalne z Podhala, Mazowsza i Kaszub.
Na zakończenie targów, w niedzielne popołudnie, odbędzie się festiwal oscypka. Miłośnicy tego górskiego sera poznają tajniki jego produkcji, nauczą się doić i strzyc owce, a na koniec wybiorą w konkursie najlepszy oscypek.
Polskie dobra tradycyjne
W Unii Europejskiej funkcjonuje system służący ochronie i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Można je rejestrować w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Wśród polskich produktów tradycyjnych chronionych na terenie Unii są m.in. oscypek, bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i truskawka - oczywiście - kaszubska.
Autor: usa//ŁUD / Źródło: PAP