Najlepszy produkt regionalny tej części świata?

Tradycyjnie wyrobem oscypka zajmują się bacowie na hali
Tradycyjnie wyrobem oscypka zajmują się bacowie na hali
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu, jak spędzić sierpniowy długi weekend, pomyśl o Zakopanem. Od czwartku do niedzieli w stolicy Tatr odbywać się będą II Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Obok oscypka staną setki specjałów z całego świata.

Do Zakopanego przyjedzie 120 producentów tradycyjnej, regionalnej żywoności z 15 krajów: Austrii, Bułgarii, Włoch, Litwy, Hiszpanii, Grecji, Gruzji, Turcji, Słowacji, Węgier, Czech, Portugalii, Rumunii i Francji i oczywiście z różnych terenów Polski.

Obok produktów spożywczych na zakopiańskiej Równi Krupowej zaprezentują się także twórcy rzemiosła artystycznego.

- Przed 12-tu laty postawiliśmy na produkt regionalny, którego sztandarowym przykładem jest oscypek, a za nim kilkanaście innych, certyfikowanych produktów, których z roku na rok przybywa. Chcemy, by targi w Zakopanem stały się wiodącą imprezą promującą produkty regionalne w Europie Środkowej - powiedział starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica - Makowski.

Impreza ma przede wszystkim pokazać, jak różnorodna i smaczna jest tradycyjna kuchnia. W te dni nie powinno się liczyć zjedzonych kalorii. Liczył będzie się tylko smak i zapach. Dla organizatorów ważne jest również przybliżenie unijnych zasad dotyczących promocji i jakości produktów żywnościowych.

Polski oscypek i gruzińskie chinkali

Uczestnicy targów, które na zakopiańskiej Równi Krupowej potrwają do niedzieli, będą mogli spróbować i zakupić hiszpańskie wędliny i sery, gruzińskie konfitury i soki, turecką chałwę, a także andruty kaliskie, soki Maurera, kiełbasę lisiecką, miody pitne czy jagnięcinę podhalańską i sery z owczego mleka. Codziennie będą odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych. Jeśli już się najemy i napijemy, to możemy potańczyć w rytm piosenek granych przez zespoły regionalne z Podhala, Mazowsza i Kaszub.

Na zakończenie targów, w niedzielne popołudnie, odbędzie się festiwal oscypka. Miłośnicy tego górskiego sera poznają tajniki jego produkcji, nauczą się doić i strzyc owce, a na koniec wybiorą w konkursie najlepszy oscypek.

Polskie dobra tradycyjne

W Unii Europejskiej funkcjonuje system służący ochronie i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Można je rejestrować w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Wśród polskich produktów tradycyjnych chronionych na terenie Unii są m.in. oscypek, bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i truskawka - oczywiście - kaszubska.

Autor: usa//ŁUD / Źródło: PAP

Czytaj także: