Liście opadają, aby drzewo mogło obronić się przed nastającym chłodem. Zanim jednak gałęzie staną się całkiem gołe, liście najpierw zmieniają swoją barwę. Najczęściej przybierają kolor żółty, brązowy i czerwony.
Pod koniec września, kiedy wieczory i ranki robią się zimne, pomiędzy gałęzią drzewa a łodygą liścia tworzy się warstwa komórek (tzw. warstwa opadania), która odcina powoli dopływ składników odżywczych do liścia.
Chlorofil powoduje zielenienie się liści
Pozbawiony "jedzenia" liść nie jest w stanie odbudować w sobie chlorofilu, który w organizmach fotosyntezujących odpowiedzialny jest za zieloną barwę. Wodę, składniki mineralne oraz chlorofil pochłania w całości pień drzewa.
W liściach pojawiają się inne barwniki, które w czasie ciepłych pór roku (wiosna, lato) są wyciszone, np. ksantofile (barwnik żółty) czy karotenoidy (barwnik pomarańczowy). Antocyjany zaś, czyli barwnik czerwony produkowany jest z cukrów, które zostały uwięzione w liściach. Różne gatunki drzew przybierają inny kolor, na przykład: dęby brązowieją, brzozy żółkną, a klony czerwienieją lub żółkną.
Warunki idealne dla kolorowych liści
Chłodne powietrze, szczególnie w nocy, oraz dużo słońca w czasie dnia przyspieszają proces tworzenia w liściach czerwonych i fioletowych barwników. Bardzo niskie temperatury, wręcz mróz, szybko kończy proces zmiany koloru liści i przyspiesza ich opadanie. Podobnie działanie ma susza w okresie wzrostu drzew.
Idealne warunki do barwienia się liści to słoneczna jesień z ciepłymi dniami i chłodnymi, ale nie mroźnymi nocami.
Autor: usa//ms / Źródło: accuweather.com, tvnmeteo.pl