Dorośli również mogą zapadać na alergie. Jak wyjaśniają lekarze, mechanizmy obronne układu odpornościowego mogą aktywować się w każdym wieku. U niektórych osób rozwinięcie się alergii może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
Dla niektórych osób alergie sezonowe są nieodłączną częścią wiosny - z ich objawami borykają się od dzieciństwa. Jak podał portal CBS News, problem ten coraz częściej dotyka także dorosłych, którzy dotychczas nie narzekali na wiosenne kichanie, katar i łzawienie oczu.
Nagły problem
Jak wyjaśnił Jonathan Matz, alergolog i immunolog z sieci klinik Lifebridge Health, alergie mogą rozwinąć się w późniejszym okresie życia.
- Podczas licznych ekspozycji na pyłek układ odpornościowy zaczyna rozpoznawać go jako alergen i wytwarza przeciwciała, które wiążą się z jego białkami. Tak dochodzi do uruchomienia [tego procesu - przyp. red.] - wyjaśnił.
Ekspert dodał, że alergie często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Osoby cierpiące na astmę mogą być bardziej narażone na ich skutki - obecność pyłków może prowadzić u nich do poważniejszych objawów ze strony układu oddechowego.
W jaki sposób możemy radzić sobie z sezonowymi alergiami? Lekarze zalecają monitorowanie obecności i rodzaju pyłków w okolicy, na przykład za pośrednictwem aplikacji na telefony. Przed nasileniem się objawów warto również zacząć przyjmować leki przeciwalergiczne, na przykład dostępne bez recepty leki przeciwhistaminowe.
Nie tylko układ oddechowy
Alergiom sezonowym może towarzyszyć szereg nieprzyjemnych reakcji organizmu. Jedną z nich jest zespół alergii jamy ustnej (ang. oral allergy syndrome, OAS) - możliwość wystąpienia nagłej reakcji alergicznej po zjedzeniu produktu, na który dotychczas nie byliśmy uczuleni. Najczęściej dochodzi do niego w sezonie pylenia, gdy układ odpornościowy jest wystawiany na wiele bodźców ze środowiska.
Struktura białek występujących w niektórych owocach i warzywach może być podobna do struktury białek występujących w pyłkach, co powoduje nagłą reakcję organizmu. Na przykład owoce takie jak melony i pomarańcze mogą być "związane" z pyłkami traw. Z kolei jabłka, wiśnie i gruszki, a także inne owoce i warzywa, mogą uruchamiać reakcję alergiczne u osób uczulonych na pyłki brzozy.
Źródło: CBS News, Penn Medicine News
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock