Spośród poniższych lodowe najczęściej bywają: motocykl i pieprz, bryczka i mąka, paralotnia i curry czy jacht i cukier? Na to pytanie z "Milionerów" za gwarantowany tysiąc złotych odpowiadała pani Honorata Kopycka z Warszawy.
Pani Honorata ukończyła kilka kierunków studiów, w większości skoncentrowanych wokół zarządzania. Z zawodu jest urzędnikiem państwowym. W poniedziałkowych "Milionerach" zagrała o główną nagrodę, od której dzieliło ją 12 pytań.
Z pierwszym poradziła sobie bez problemu, a poprawna odpowiedź na następne gwarantowała jej wygraną w wysokości tysiąca złotych
Spośród poniższych lodowe najczęściej bywają:
A: motocykl i pieprz B: bryczka i mąka C: paralotnia i curry D: jacht i cukier
Zawodniczka miała do dyspozycji wszystkie koła ratunkowe, ale jeszcze nie zdecydowała się z nich skorzystać. Po krótkim namyśle przyznała, że jedyne skojarzenie, które nasunęło jej się na myśl, to odpowiedź D. Była to poprawna odpowiedź.
Jacht i cukier
Żeglarstwo lodowe to zimowa dyscyplina sportowa, w której jachty napędzane żaglem jadą po lodzie na płozach. Jachty nazywa się ślizgami lodowymi lub bojerami - choć tę nazwę możemy także usłyszeć w stosunku do nazwy dyscypliny. Regaty bojerowe odbywają się na zamarzniętych zbiornikach wodnych.
Cukrem lodowym nazywamy cukier kandyzowany, czyli kandyz. Jest to cukier o dużych kryształach, które otrzymuje się w wyniku specjalnej krystalizacji. Tej wielkości kryształy przypominają nieoszlifowane kamienie szlachetne lub bryłki lodu. Cukier wolno się rozpuszcza, a poza walorami smakowymi spełnia też czasem funkcje dekoracyjne.
Źródło: Milionerzy TVN