Terroryści z Al-Kaidy planują zamachy polegające na zatruciu jedzenia w hotelach i restauracjach w Stanach Zjednoczonych - poinformowała amerykańska stacja telewizyjna CBS News.
Informatorzy amerykańskich służb wywiadowczych potwierdzili, że doniesienia o ewentualnych atakach na punkty gastronomiczne są wiarygodne. Ma do nich dojść w kilku miejscach podczas jednego weekendu.
Metody Al-Kaidy
Zamachy z użyciem trucizn, takich jak cyjanek i rycyna, planuje przeprowadzić odłam Al-Kaidy działającej na Półwyspie Arabskim. Ta sama grupa w październiku przyznała się do próby zamachów terrorystycznych za pomocą ładunków wybuchowych ukrytych w kasetach z tonerem do drukarek znalezionych na pokładach samolotów cargo lecących z Jemenu do USA.
Akcja Krwotok
Celem nowej operacji o kryptonimie "Krwotok" - jak nazwali ją terroryści - jest przeprowadzanie częstszych ataków, choć na mniejszą skalę, wymierzonych w osłabioną amerykańską gospodarkę.
Na jednej z islamistycznych stron internetowych zamieszczono nagranie wideo z instruktażem, jak przeprowadzić atak terrorystyczny z użyciem trucizny. Do zatrucia dań serwowanych w barach sałatkowych i bufetach zalecane jest wykorzystanie cyjanku i rycyny.
Doniesień o możliwych atakach z użyciem trucizny bezpośrednio nie komentują przedstawiciele amerykańskiego ministerstwa bezpieczeństwa krajowego. Jego rzecznik Sean Smith powiedział w wywiadzie dla CBS, że informacje o możliwości przeprowadzenia niekonwencjonalnych ataków, które pojawiają się od co najmniej dziesięciu lat, mogą być częścią propagandy terrorystów z Al-Kaidy na Półwyspie Arabskim.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: TVN24