Jedz śliwki!

 
Są nawet lepsze niż jagodysxc.hu

Śliwki powinny być postrzegane jako "superjedzenie" - uważają naukowcy. Dlaczego? Mają bowiem wysoką zawartość antyoksydantów... i są smaczne.

Dotąd głównie jagody uważane były za jedno z najbogatszych, naturalnych źródeł substancji mogących wspierać naturalne mechanizmy obronne ludzkich komórek. Przeciwutleniacze - bo o nich mowa - zapobiegają gromadzeniu się w organizmie wolnych rodników, uszkadzających komórki.

Dr David Byrne z ośrodka badawczego AgriLife poinformował, że jedna śliwka ma mniej więcej tyle samo antyoksydantów, co garść jagód.

Czas na śliwkę

Śliwki są bardzo dobre dla nas także dlatego, że są dosyć tanie. Jeśli każdy by zjadał dziennie trzy małe śliwki, było by znakomicie. Catherine Collins, St George Hospital

Śliwka ma jednak poważną przewagę nad jagodami.

- Ludzie zjadają zwykle kilka jagód na raz - w jogurcie czy w sałatce jako jeden ze składników. Tymczasem śliwki je się w dużej ilości, co daje pełnię korzyści - powiedział dr Luis Cisneros, jeden z naukowców uczestniczących w badaniu.

Naukowcy przekonują

Catherine Collins, główny dietetyk z St. George Hospital w Londynie powiedziała: - Śliwki są bardzo dobre dla nas także dlatego, że są dosyć tanie. Jeśli każdy by zjadał dziennie trzy małe śliwki, było by znakomicie.

Szczególnie, że jak podkreślił dr Byrne, testy pokazują, że zawarte w śliwkach fitoskładniki mogą także hamować wzrost komórek raka piersi. - Ale potrzebne są dalsze badania - zaznaczył.

Pozostaje nam więc czekać na jesienny sezon śliwkowy, lub mrożonka.

Źródło: telegraph.co.uk, bbc.co.uk

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu