Tokio po raz kolejny zachowało tytuł stolicy smakoszy, chociaż liczba trzygwiazdkowych restauracji spadła - zawyrokował prestiżowy przewodnik po najlepszych restauracjach na świecie Michelin.
Stolica Japonii po raz szósty otrzymała tytuł miasta, w którym można zjeść najsmaczniej. Tokio zostało pochwalone również za to, że w tym mieście znajduje się najwięcej restauracji oznaczonych trzema gwiazdkami - najwyższym stosowanym oznaczeniem. W ubiegłym roku było ich jednak 16, w tym - 14.
- Wyśmienita kuchnia japońska staje się bardziej kreatywna i inspirująca niż wcześniej - powiedział Michelin Ellis, dyrektor międzynarodowy przewodnika Michelin.
Łącznie 242 gwiazdki
Przewodnik wymienia restauracje w samym Tokio, sąsiadującej z nim Jokohamie oraz w rejonie wybrzeża Shonan. Powstał także osobny przewodnik dla Kioto na wyspie Honsiu. W tym roku przewodnik przyznał łącznie gwiazdki dla 242 restauracji.
Dwie z rekomendowanych w przewodniku restauracji serwują słynną rybę fugu, która źle przygotowana jest trująca dla człowieka.
Pierwszy przewodnik po restauracjach Michelin został wydany w 1900 roku przez firmę oponiarską. System nagradzania najlepszych lokali na świecie został natomiast wprowadzony w 1920 roku. W Polsce żadna restauracja nie została jeszcze nagrodzona gwiazdką. Najlepszą jednak, według rekomendacji Michelina, polską restauracją jest Atelier Amaro w Warszawie, które otrzymało tzw. wchodzącą gwiazdkę ("rising star").
Autor: abs/ ola / Źródło: Reuters, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu