Ze 100 tysięcy ptysiów i 20 metrów kwadratowych biszkoptu włoscy cukiernicy zbudowali replikę bazyliki Matki Bożej Anielskiej z Asyżu. Dzieło dedykowali papieżowi Franciszkowi, po czym poczęstowali nim setki zgromadzonych ludzi.
Słodka makieta bazyliki powstała w miejscowości Orentano koło Pizy. Tamtejsi cukiernicy od kilku lat przygotowują repliki budowli z wyjątkowego budulca, jakim są przede wszystkim ptysie.
Słodcy architekci
Stworzyli już słodką Krzywą Wieżę, mediolańską katedrę, Koloseum. Przed rokiem w toskańskiej miejscowości z ponad 100 tysięcy ptysiów cukiernicy skonstruowali replikę katedry z argentyńskiej Cordoby, gdzie obecny papież otrzymał święcenia kapłańskie.
Także w tym roku swe dzieło, zaprezentowane na zakończenie targów poświęconych cukiernictwu, dedykowali Franciszkowi.
Nad spektakularną konstrukcją wysokości kilku metrów, nawiązującą do postaci św. Franciszka z Asyżu, przez tydzień pracowało 50 osób troszcząc się o każdy szczegół architektoniczny. Ptysiami wyłożono fasadę, kolumny i wieże.
Krótkie "życie" dzieła
Podświetlana „bazylika” została uwieczniona na zdjęciach, a następnie od razu poczęstowano nią setki ludzi, przybyłych z tej wyjątkowej okazji do miasteczka.
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Maurizio Malvaso (@invisible_mau) 23 Sie, 2015 o 2:47 PDT
Autor: mm//rzw / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Instagram | Maurizio Malvaso