16 mln ton indyka do śmieci. Salmonella

 
Bakteria salmonelli pod mikroskopem elektronowymNational Institutes of Health

Amerykański gigant przemysłu mięsnego koncern Cargill wycofa 16 milionów ton indyka z powodu podejrzenia o zakażenie salmonellą. W ostatnim czasie w USA zachorowało 76 osób, a jedna z nich zmarła.

Cargill poinformował w środę, że wycofuje mrożonego i świeżego indyka wyprodukowanego w zakładach w Springdale (stan Arkansas) pomiędzy 20 lutego a 2 sierpnia.

Przedstawiciele firmy podali, że produkcja mięsa indyczego została zawieszona do czasu, aż uda się ustalić przyczynę zanieczyszczenia mięsa bakteriami salmonelli.

Zobacz > Salmonella - objawy, leczenie, nosicielstwo

Potrójne śledztwo

Do wycofania mięsa z rynku skłoniły koncern wyniki śledztwa Departamentu Rolnictwa USA, amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób oraz własnego dochodzenia.

Zakażone mięso trafiło do sklepów w całym kraju i spowodowało zachorowanie 76 osób. Jedna z nich - mieszkaniec Sacramento County - zmarła.

jak/tr/k

Źródło: Fox Detroit

Źródło zdjęcia głównego: National Institutes of Health