Placek bambrzok, kaszanka z boczkiem, szynka dworska i karp w szarym sosie ubiegają się o miano produktu tradycyjnego w Wielkopolsce. Na liście znajduje się już 86 takich produktów z tego regionu.
Lista Produktów Tradycyjnych ma promować regionalne potrawy, ale nie chroni ich nazwy, jak np. wpis na listę unijną. Daje za to możliwość ubiegania się o zgodę na wytwarzanie potraw w sposób tradycyjny, niekoniecznie zgodny z obowiązującymi przepisami higienicznmymi i sanitarnymi.
W 2012 roku na Liście Produktów Tradycyjnych nie został zarejestrowany żaden produkt z Wielkopolski. Obecnie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi są rozpatrywane cztery wnioski z tego regionu.
Trzy z Poznania
- Największa liczba produktów była rejestrowana w pierwszych latach powstania listy, od 2004 do 2008 roku. Potem zgłoszeń było mniej, bo wyczerpał się zasób produktów, których związek z regionem można było udokumentować - powiedziała PAP Maksencja Bestry z urzędu marszałkowskiego w Poznaniu.
Z czterech obecnie ubiegających się o miano produktów tradycyjnych trzy związane są z Poznaniem.
Placek z pyr
Bambrzok to placek ziemniaczany wypiekany w piekarniku na blachach o różnych kształtach, a podawany na słodko np. z musem jabłkowym czy z powidłami lub wytrawnie z kaszanką - wcześniej przesmażoną z cebulą. Bambrzok popija się zsiadłym mlekiem.
Dwa kolejne wnioski z Poznania to: kaszanka z boczkiem i szynka dworska.
Czwarty ze zgłoszonych produktów, karp smażony w sosie szarym, pochodzi z południa Wielkopolski. Podstawą staropolskiego sosu szarego jest świeża krew z karpia, która po zmieszaniu z octem i czerwonym winem stanowi uzupełnienie smażonej ryby.
86 potraw z Wielkopolski
Sos szary to nie jedyny produkt tradycyjny, do przygotowania którego w Wielkopolsce używa się krwi. Wśród 86 dotychczas zarejestrowanych potraw jest też czernina - gęsta zupa przyrządzona na wywarze z kości i podróbek kaczki lub gęsi, z dodatkiem świeżej krwi (utrwalonej octem) i podprawiona zawiesiną z mąki. Dla poprawienia smaku zupy dodaje się do niej suszone śliwki i jabłka, doprawia korzeniami (cynamon, goździki, pieprz). Najczęściej na stoły podawano zupę z pokrajanymi podróbkami i ugotowanymi łazankami lub kluseczkami.
Wśród innych tradycyjnych wielkopolskich produktów są szare kluski, przygotowywane ze startych surowych ziemniaków, plyndze, czyli placki ziemniaczane, ślepe ryby - zupa z warzyw, która nie ma nic wspólnego z rybami czy wyroby z wieprzowiny złotnickiej, z rasy świń hodowanych głównie w Wielkopolsce.
Wśród wyrobów mlecznych najsłynniejsze to gzik poznański stanowiący mieszankę sera twarogowego, śmietanki, soli, pieprzu szczypiorku i rzodkiewki oraz wielkopolski ser wysmażany ze zgliwiałego twarogu.
Ponad tysiąc produktów
Więcej produktów regionalnych niż w Wielkopolsce zarejestrowano tylko w województwach: lubelskim (102), podkarpackim (112), pomorskim (135) i śląskim (131). W całym kraju ministerstwo rolnictwa zarejestrowało 1032 produkty tradycyjne.
Produkt na Listę Produktów regionalnych może zgłosić każdy wytwórca, przedsiębiorstwo, osoba prywatna i stowarzyszenie. Na liście może znaleźć się produkt, który powstaje wg. receptury wykorzystywanej niezmiennie od co najmniej 25 lat i jest wykonywany przy użyciu tych samych tradycyjnych metod.
Przyjmowanie i weryfikacja wniosków o wpis na listę należą do marszałków województw, którzy przesyłają wnioski do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez ministerstwo służy promowaniu regionalnych specjałów. Powstała w 2005 r.
Autor: FC/mz / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Starostwo Powiatowe w Poznaniu