Po trzech latach walki, kiełbasa lisiecka trafiła do elitarnego grona chronionych specjałów starego kontynentu. Małopolska wędlina została wpisana na europejską listę produktów tradycyjnych - donosi "Dziennik Polski".
Naturalnie wędzona dymem z drewna olchowego kiełbasa lisiecka, produkowana jest przez masarzy w gminach Liszki i Czernichów niedaleko Krakowa. Wytwarzana jest z delikatnego mięsa - schabu i szynki. Ma ciemnobrązową barwę i lekko lśniącą skórkę. Dominuje w niej smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu, aromatem czosnku i zaznaczoną obecnością soli.
Teraz nad jej jakością i niepowtarzalnością czuwać będzie Unia Europejska. Kiełbasa lisiecka będzie 13. polskim produktem tradycyjnym, chronionym przez unijne prawo.
Małopolskie specjały dla Europy
Małopolska na europejskiej liście produktów tradycyjnych miła do tej pory bryndzę podhalańską i oscypka. Na rejestrację w Komisji Europejskiej czeka jeszcze siedem małopolskich produktów regionalnych: chleb prądnicki, fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, jabłko łąckie, karp zatorski, obwarzanek krakowski, redykołka i suska sechlońska.
Źródło: PAP, Dziennik Polski
Źródło zdjęcia głównego: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Regionalnego