Magda Gessler, restauratorka, malarka i osobowość telewizyjna, gospodyni "Kuchennych rewolucji" oraz jurorka polskiej edycji "MasterChefa" została doceniona przez Académie Internationale de la Gastronomie, czyli Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.
Magda Gessler, jedna z najbardziej rozpoznawalnych przedstawicielek polskiej gastronomii, miała we wtorek kolejny powód do radości. Podczas gali wręczenia nagród Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej gospodyni "Kuchennych rewolucji" otrzymała wyróżnienie Prix Multimedia, która przyznawana jest reprezentantom mediów szczególnie promujących gastronomię.
Właścicielka warszawskiej restauracji U Fukiera informację o nagrodzie opublikowała na Instagramie. Na wideo widzimy Przemysława Klima, szefa kuchnii i współwłaściciela krakowskiej Bottiglieria 1881 - trzeciej polskiej restauracji z gwiazdką Michelin - oraz sommeliera Kajetana Zalewskiego. Klim, przyjaciel Gessler, we wtorek został doceniony Prix au Chef de L’Avenir, czyli nagrodą dla szefa przyszłości. Zalewski natomiast otrzymał Prix au Sommelier.
"Dopełnienie radości z życiowych wyborów"
- Po raz pierwszy uświadomiłam sobie, że moje działania zarówno te telewizyjne - w "Master Chefie", jak i w "Kuchennych rewolucjach" - restauratorskie czy w mediach społecznościowych, docierają do tak ogromnej rzeszy odbiorców. Nikt się nie spodziewał, że to właśnie Polka, promująca dobrą i zdrową kuchnię, wzbudzi zainteresowanie kilku milionów osób w Europie - powiedziała, nie kryjąc radości Gessler w rozmowie z tvn24.pl.
Docenienie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną jest dla restauratorki "dopełnieniem radości z życiowych wyborów". - Chciałam być malarką, zostałam restauratorką, co świetnie się uzupełnia. Poza tym sama zajmuję się swoimi mediami społecznościowymi, nikt za mnie nie pisze postów. To ogromna radość, że dobra i zdrowa kuchnia jest czymś ważnym dla tak wielu osób - zauważyła.
Jak przyznała, nie rozumie medialnego zamieszania wokół gali wręczenia nagród Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. - Część serwisów podała, że mój kucharz dostał gwiazdkę Michelina. A przecież Przemek Klim gotuje w swojej restauracji w Krakowie. Poza tym nagrody Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej to nie gwiazdki Michelina - zaznaczyła jurorka "Master Chefa".
Rodzinne świętowanie
Gessler zdradziła, że po gali pozostałą część wieczoru spędziła z córką Larą i synem Tadeuszem Muellerem.
- Było to dla mnie ważne, aby świętować z tymi, których kocham. Tym bardziej, że i Lara, i Tadeusz zajmują się na co dzień gastronomią. Szczególnie Tadeusz, który promuje zdrową kuchnię, jeździ po Europie, mówi, że nauczyłam ich miłości przy stole. A w końcu miłość to ilość czasu spędzonego z tymi, których się kocha - zaznaczyła.
Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna (AIG) została założona w 1983 roku przez pięć krajowych organizacji z Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Włoch i Szwajcarii. Obecnie zrzesza akademie gastronomiczne z ponad 30 krajów.
Polska Akademia Gastronomiczna dołączyła do AIG w 2007 roku. AIG przyznaje swoje nagrody: Grand Prix oraz Prix. Kategoria, w której nagrodzono Magdę Gessler - Prix Multimedia - powstała w 2011 roku.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Robert Stachnik/TVN