W najnowszym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedzi pizzerię Incognito w Trzcielu. Lokal świeci pustkami, więc brakuje pieniędzy na rachunki, podatki i towar. "Kołderka zaczyna być za krótka" - skarży się 50-letnia Tatiana, szefowa pizzerii. Po rewolucji mówi ze łzami w oczach: "Człowiekowi wydaje się, że gorzej być może, a nagle okazuje się, że może być lepiej".
Incognito w Trzcielu zmieni nie tylko nazwę, ale i menu. Zamiast pizzy będzie oferować produkty z okolicznych jezior, stawów i lasów. W menu nowego szynku znajdzie się m.in. półmisek ryb wędzonych za 100 zł. Gessler nie boi się eksperymentów, choć jej propozycje nie zawsze budzą zachwyt u właścicieli. Gwiazda prowadzi program już 13 lat. Twierdzi, że "dochodzenie do finałowej kolacji to jak operacja na otwartym sercu i umyśle".
- Z czteroosobowej rodziny może w ciągu roku powstać rodzina, która ma dochody, które pozwalają jej na życie prawie że w high life. Z 600 zł mają 18 000 zł obrotów dziennie. To się powtarza miasteczko w miasteczko - mówiła Gessler w "Co za tydzień", gdy startował nowy, 26. sezon "Kuchennych Rewolucji". - To są rewolucje, które ewidentnie ekonomicznie zmieniają nie tylko myślenie, ale i sytuację socjalną i społeczną tych ludzi. I naprawdę gotują tam dobrze, a po mojej lekcji genialnie. Ale przedtem to też nie była taka tragedia, tylko zły kierunek. To jest tyle satysfakcji! Codziennie do mnie piszą, że mają kolejki, że czegoś takiego jeszcze nie było.
Gospodyni "Kuchennych rewolucji" zdradziła Olivierowi Janiakowi, że szczęście, jakie widzi u właścicieli odmienionych restauracji robi na niej tak duże wrażenie, że sama zaczęła myśleć o otwarciu kolejnego lokalu.
Ile restauracji ma Magda Gessler?
"To trochę się zmienia, tak jak giełdzie. Ich liczba zmniejszyła się do sześciu, przepraszam siedmiu, ale są one oblegane w taki sposób, że jeżeli ktoś ma pretensje, to może mieć pretensje tylko do mnie. Wszystkie są szczególne" - mówiła w 2016 r. w jednym z internetowych wywiadów.
Teraz na stronie magdagessler.pl jest wymienionych pięć warszawskich lokali: U Fukiera, Zielnik, Ale Gloria i Słodki Słony oraz Restauracja Polka Magda Gessler. Ta ostatnia ma też filię w łódzkiej Manufakturze. Wystrój wnętrz wszystkich restauracji Gessler zaprojektowała samodzielnie – to jej druga pasja obok gotowania. Gwiazda jest artystką malarką, absolwentką Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych w Madrycie.
Nowe odcinki "Kuchennych rewolucji" na antenie TVN w czwartki, o godz. 21.35.
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: Agnieszka Jurek-Opalińska/TVN