Krakowski szpital stał się pierwszą placówką w Małopolsce i jedną z niewielu w kraju, gdzie pacjenci wszystkich oddziałów mogą wybrać danie obiadowe. Projekt ma zmienić sposób myślenia o żywieniu szpitalnym i dać choremu poczucie sprawczości.
Pilotaż daje możliwość co najmniej 1,3 tys. pacjentom szpitala – zarówno w nowej siedzibie w Prokocimiu, jak i w starych budynkach przy ul. Kopernika – możliwość wyboru tego, co zjedzą na obiad w ramach przepisanej diety. Diet w szpitalu jest 13, a w każdej są zazwyczaj dwa dania do wyboru. Hospitalizowany danego dnia lub jeśli wie, że pozostanie w szpitalu dłuższy czas, wskazuje posiłki na cały tydzień.
"Pacjenci wybierają to, co lubią"
– Pacjent dostaje konkretną dietę i wybiera sobie zestaw pierwszy albo drugi – powiedziała w środę dziennikarzom dietetyczka kliniczna Marta Gunia.
Podkreśliła, że są to diety zdrowe i różnorodne, np. bezglutenowe, bezlaktozowe, ubogoresztkowe i lekkostrawne. Ze względów zdrowotnych jest w nich mniej soli, są mniej pikantne.
– Pacjenci wybierają to, co lubią i chętnie zjadają to, co nie jest im narzucone z góry. Posiłki są zbilansowane. Na Oddziale Diabetologii np. bardzo liczymy węglowodany – wyjaśniła dietetyczka.
Pacjenci są zadowoleni
Chorzy są zadowoleni z jadłospisu. Nie kryją zaskoczenia składnikami w danym posiłku. Dziwi ich np. sernik przygotowany na erytrolu, czyli na słodziku, a nie na tradycyjnym cukrze.
– Kiedy mnie przyjęto, byłem bardzo zaskoczony możliwością wyboru. Podoba się mi to. Jest jak w restauracji. Miałem swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Teraz tutaj jem inaczej, ale to są bardzo smaczne posiłki – powiedział pan Krzysztof hospitalizowany na Oddziale Diabetologii.
Chorzy odzyskują kontrolę
Dyrektor szpitala Marcin Jędrychowski podkreślił, że placówka dużą wagę przykłada do żywienia i systematycznie stara się je uatrakcyjniać.
– Jedzenie jest istotnym elementem zdrowienia – zauważył dyrektor.
Jego zdaniem pacjent często czuje się pozbawiony kontroli. To lekarze decydują o leczeniu, cały dzień podporządkowany jest określonym procedurom.
– W takiej rzeczywistości możliwość wyboru posiłku staje się czymś znacznie większym niż tylko decyzją, co dziś zjem. To moment, w którym pacjent odzyskuje poczucie sprawczości i realnego wpływu na swoją codzienność – ocenił Jędrychowski.
Możliwość wyboru dań dotyczy tylko obiadów. Dostarcza je firma cateringowa, która realizuje wytyczne szpitalnego działu jakości usług medycznych oraz dietetyków. Stawka dzienna na osobę wynosi 54 zł.
Autorka/Autor: wini
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: TVN24