W tym szpitalu to pacjent wybiera, co zje na obiad

Jedzenie
Rewolucja żywieniowa w krakowskim szpitalu
Źródło: TVN24
To ma być koniec przykrych niespodzianek na talerzu. Pilotażowy program "Pacjent wybiera" ruszył właśnie w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

Krakowski szpital stał się pierwszą placówką w Małopolsce i jedną z niewielu w kraju, gdzie pacjenci wszystkich oddziałów mogą wybrać danie obiadowe. Projekt ma zmienić sposób myślenia o żywieniu szpitalnym i dać choremu poczucie sprawczości.

Pilotaż daje możliwość co najmniej 1,3 tys. pacjentom szpitala – zarówno w nowej siedzibie w Prokocimiu, jak i w starych budynkach przy ul. Kopernika – możliwość wyboru tego, co zjedzą na obiad w ramach przepisanej diety. Diet w szpitalu jest 13, a w każdej są zazwyczaj dwa dania do wyboru. Hospitalizowany danego dnia lub jeśli wie, że pozostanie w szpitalu dłuższy czas, wskazuje posiłki na cały tydzień.

"Pacjenci wybierają to, co lubią"

– Pacjent dostaje konkretną dietę i wybiera sobie zestaw pierwszy albo drugi – powiedziała w środę dziennikarzom dietetyczka kliniczna Marta Gunia.

Podkreśliła, że są to diety zdrowe i różnorodne, np. bezglutenowe, bezlaktozowe, ubogoresztkowe i lekkostrawne. Ze względów zdrowotnych jest w nich mniej soli, są mniej pikantne.

– Pacjenci wybierają to, co lubią i chętnie zjadają to, co nie jest im narzucone z góry. Posiłki są zbilansowane. Na Oddziale Diabetologii np. bardzo liczymy węglowodany – wyjaśniła dietetyczka.

Pacjenci są zadowoleni

Chorzy są zadowoleni z jadłospisu. Nie kryją zaskoczenia składnikami w danym posiłku. Dziwi ich np. sernik przygotowany na erytrolu, czyli na słodziku, a nie na tradycyjnym cukrze.

– Kiedy mnie przyjęto, byłem bardzo zaskoczony możliwością wyboru. Podoba się mi to. Jest jak w restauracji. Miałem swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Teraz tutaj jem inaczej, ale to są bardzo smaczne posiłki – powiedział pan Krzysztof hospitalizowany na Oddziale Diabetologii.

Chorzy odzyskują kontrolę

Dyrektor szpitala Marcin Jędrychowski podkreślił, że placówka dużą wagę przykłada do żywienia i systematycznie stara się je uatrakcyjniać.

– Jedzenie jest istotnym elementem zdrowienia – zauważył dyrektor.

Jego zdaniem pacjent często czuje się pozbawiony kontroli. To lekarze decydują o leczeniu, cały dzień podporządkowany jest określonym procedurom.

– W takiej rzeczywistości możliwość wyboru posiłku staje się czymś znacznie większym niż tylko decyzją, co dziś zjem. To moment, w którym pacjent odzyskuje poczucie sprawczości i realnego wpływu na swoją codzienność – ocenił Jędrychowski.

Możliwość wyboru dań dotyczy tylko obiadów. Dostarcza je firma cateringowa, która realizuje wytyczne szpitalnego działu jakości usług medycznych oraz dietetyków. Stawka dzienna na osobę wynosi 54 zł. 

TVN24 HD
Dowiedz się więcej:

TVN24 HD

Czytaj także: