To prawdziwy raj dla smakoszy. W londyńskim sklepie Selfridges na sprzedaż została wystawiona najdroższa szynka świata - informuje BBC. Jednak, by zaznać odrobinę luksusu, trzeba mieć sporo pieniędzy. Siedmiokilowe udo kosztuje 1,8 tys. funtów, czyli ponad 8 tys. złotych.
Hodowca trzody i znawca mięsa Manuel Maldonando wyselekcjonował 50 świń, które hodowane były w Extremadurze, zachodniej części Hiszpanii.
Zwierzęta karmione były żołędziami i korzeniami - a wszystko po to, by nadać szynce charakterystycznego smaku. Po uboju, mięso było solone i wędzone przez trzy lata. Następnie zapakowano je w ręcznie robione drewniane pudełko.
Luksusowy przysmak
Wyjątkowy przysmak można kupić w sklepie przy handlowej ulicy Londynu Oxford Street w centrum miasta. W portfelu trzeba jednak mieć prawie dwa tysiące funtów. Na dowód autentyczności zakupu otrzymamy specjalny certyfikat DNA.
- Smakosze docenią tę niesamowitą hiszpańską szynkę. Ona rozpływa się w ustach - zapewnia sprzedawca Andrew Cavanna. - Udo wydaje się mieć wysoką cenę. Ale kiedy weźmie się pod uwagę staranność, z jaką ją wyprodukowano, doceni się jej wartość - dodał.
Źródło: BBC News
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu