Smażone, grillowane, gotowane, na pół słodko czy na ostro - wybór dań w restauracji Lin Ming-Chiha jest ogromny. Klientela jednak wyszukana, bo nie każde podniebienie gustuje w.... szczurzym mięsie. A w tajwańskiej Ho-la Diner o drób czy wieprzowinę nie ma co pytać - w menu tylko szczury!
Specyficzny zapach z knajpki Lin Ming-Chiha roznosi się po całej okolicy i, co niektórym może wydać się niezrozumiałe, przyciąga zgłodniałych przechodniów.
Ma cieńszą skórkę i jest delikatniejsze od drobiu
Na brak klientów właściciel restauracji nie narzeka. I sam przyznaje, że zainteresowanie jego ofertą, wcale go nie dziwi. - Szczczurze mięso to świetny środek wzmacniający - przekonuje restaurator. Ma nadzieję, że w rozpoczętym właśnie roku szczura jego biznes będzie kwitł.
I nic nie wskazuje na to, że będzie inaczej, bo klienci Ho-la Diner wychwalają szczurze przysmaki. - To najlepsze mięso. Szczególnie przyprawione bazylii, chilli i imbirem - zachwyca się Liu Shi-shou.
Według Chang Jue-tsenga nawet najlepszy drób nie dorównuje mięsu gryzonia. - Ma cieńszą skórkę i jest delikatniejsze - przekonuje.
Szef kuchni poleca szczególnie smażone szczurze mięso z olejem sezamowym, winem ryżowym i leczniczym winem domowej roboty. Sos to specjalność zakładu i strzeżona tajemnica. Ale w menu jest też gryzoń faszerowany czy szczurza zupa.
Złoty "szczurzy interes"
Lin Ming-chiha przejął szczurzy biznes po swoim ojcu. Ten zajął się przyrządzaniem gryzonia na wszelkie sposoby przez przypadek. Okoliczni mieszkańcy zmagali się z plagą szczurów, które niszczyły im plony. Poprosili restauratora, żeby wyłapywał gryzonie na mięso do jego knajpy. Szybko okazało się, że Lin Ming-chiha pomagając sąsiadom zrobił złoty interes.
Szczurze mięso trafiło na tajwańskie stoły sześć dekad temu. Początkowo tylko do biedniejszych mieszkańców na południu, których nie było stać na droższe mięso z kurczaka. Gryzonie dawano głównie kobietom, które urodziły dzieci, żeby zastąpić wspomagające odzyskiwanie sił właściwości drobiu. Szybko jednak w szczurzych specjałach zasmakowali i ludzie z wyższych klas.
as
Źródło: Reuters, TVN24
Źródło zdjęcia głównego: Reuters