Jajeczna tradycja łączy całą Polskę! Jej apogeum wypada w Wielkanoc. Statystyka zaś pokazuje, że jaja tanieją, jemy ich więcej - a przez to jesteśmy coraz zdrowsi.
Jaja tanieją w ekspresowym tempie. Rok temu jajko największej klasy XL kosztowało średnio 44 grosze. Dzisiaj? 36 groszy.
Są już "ekojaja", czyli pochodzące od kur hodowanych na podwórku. Ale są też wielkie fermy kurze, gdzie jaja znosi 40, 50 tysięcy ptaków uwięzionych w klatkach.
Jak rozpoznać dobre jaja? - Żeby zobaczyć czy jest świeże... trzeba je rozbić. Nikt mi nie powie, że można poznać jakość jaja tylko po wyglądzie zewnętrznym - zarzeka się Magdalena Fijałkowska z fermy drobiu "Kardrob".
Ponad 8 tysięcy na miesiąc
Cena spada, a rośnie za to tzw. indeks jaja. Czyli liczba jaj, którą można kupić za średnią pensję. 50 lat temu za miesięczne zarobki statystyczny Polak mógł nabyć nieco ponad 600 jaj. Dzisiaj stać nas na... 8075 jaj!
Trzecia dobra wiadomość to zdrowie. Jajka mają dużo witaminy B12, A, E oraz lecytyny. Oraz białko. Minus? W zasadzie jeden: cholesterol.
Źródło: Fakty TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fakty TVN