Choć mniejszość - około 1-2 na 10 zarażonych - wykazuje objawy chorobowe, to fachowcy z Food Standards Agency twierdzą, że trzeba bliżej przyjrzeć się temu problemowi.
I informują, że toksoplazmoza przenosi się m.in. przez bezpośredni kontakt z zarażonym kotem lub poprzez jedzenie skażonego jedzenia.
Choć, jak przypomina BBC, dla zdrowych ludzi zarażenie toksoplazmozą kończy się zazwyczaj symptomami podobnymi do grypy, może być bardzo groźna w przypadku osób z osłabionym systemem immunologicznym, np. u ludzi chorych na AIDS lub raka.
Z kolei w przypadku kobiet ciężarnych może dojść do urodzenia się dzieci z uszkodzonym mózgiem lub niewidomych.
Jak się chronić?
Po pierwsze pasożyt - Toxoplasma gondii - może dostać się do organizmu poprzez jedzenie (np. glebę i rośliny skażone kocimi odchodami).
Ludzie mogą się też zarazić jedząc niedogotowane mięso od zwierząt, będących nosicielami. Jak się zatem chronić? Nosić rękawiczki ochronne podczas prac w ogrodzie lub usuwania kocich nieczystości, myć owoce i warzywa przed jedzeniem i długo gotować mięso. Ciężarnym kobietom nie zaleca się też kontaktu z owcami, które również mogą być źródłem toksoplasmozy.
Autor: jak\mtom\k / Źródło: BBC
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu