250 tysięcy dolarów za prawie kilogram... grzyba. Takim wynikiem zakończyła się aukcja niezwykłych delikatesów - trufli białych. Największą siłę wśród kupujących stanowili kucharze - szefowie kuchni prestiżowych restauracji za rekordową - 900-gramową truflę oferowali cenę, która być może wystarczyłaby na cały lokal w centrum Rzymu. Wyprzedził ich jednak chiński miliarder (i najwyraźniej smakosz) - Stanley Ho.
Nie była to zwyczajna aukcja. Na międzynarodowej charytatywnej imprezie, wystawione były przede wszystkim żywnościowe specjały. Oprócz 900 gramowej trufli, wystawiono także mniejsze, tańsze okazy, po kilka tysięcy euro.
Truflą naje się miliarder
W rzymskim hotelu na via Veneto, licytacja odbywała się jednocześnie za pośrednictwem łącz satelitarnych w Moskwie, Makau i Londynie. Uczestniczyli w niej między innymi znani włoscy szefowie kuchni. Jeden z nich - Nicola Batavia z Turynu - zażarcie walczył o biała truflę-rekordzistkę, ale zatrzymał się na kwocie 225 tysięcy euro.
Najwyższą cenę - 250 tysięcy dolarów za ogromny okaz z regionu Molise - zaproponował jednak Chińczyk Stanley Ho. Łącznie aukcja przyniosła ponad 300 tysięcy euro.
Na spacer z psem po wielką kasę
Trufle - bardzo rzadkie gatunki grzybów - osiągają na rynku bardzo wysokie ceny, a wartość pieniężna niektórych gatunków trufli porównywalna jest ze złotem. Jest to spowodowane ich walorami smakowymi i owocowym aromatem oraz trudnością w ich zdobyciu. Owocniki trufli znajdują się bowiem pod ziemią, a żeby je wynaleźć, potrzebne są... psy. Czuły psi węch pozwala na zbiór od 50 do 90 ton trufli na całym świecie.
Podczas włoskiej aukcji przy okazji zauważono, że światowy kryzys obniżył ceny okazów. Teraz małe okazy sprzedawane są w cenie 1500-3500 euro za kilogram. Na początku listopada 2007 roku cena za kilogram trufli wynosiła ok. 7000 euro.
Źródło: tvn24.pl, PAP
Źródło zdjęcia głównego: almagourmet.com