Ponad 11 tys. jaj, setki kilogramów mąki, kakako i cukru - ciasto, które pokrojono na dziesięć tysięcy kawałków, upieczono w La Paz w Boliwii z okazji 203. rocznicy wyzwolenia stolicy.
Przez tydzień 85 piekarzy upiekło największy tort Ameryki Południowej. Mistrzowie cukiernictwa pracowali na trzy zmiany przez całą dobę, aby powstało ciasto zainspirowane największą boliwijską górą Illimani.
Ekipa złożona z cukierników i studentów wlała ciasto i nadzienie z kajmaku, czekolady, masła i truskawek do czterystu form.
Pięć metrów wysokości
W nocy z niedzieli na poniedziałek, gdy wszystkie elementy tortu były już gotowe, przewieziono je dwiema ciężarówkami na miejski plac, gdzie ciasto zostało odsłonięte.
Tort miał 5 metrów wysokości, 7 metrów długości i 5 metrów szerokości.
Boliwijczycy zużyli dokładnie 11,5 tys. jaj, 10 worków mąki, 7 worków cukru, 20 kg proszku do pieczenia, 300 kilogramów kajmaku, 300 litrów mleka i 300 litrów śmietany.
Według Księgi Rekordów Guinnessa największy na świecie tort powstał w 2008 r. w Indonezji - miał 33 metry wysokości.
Autor: awiec//bgr/k / Źródło: Reuters
Źródło zdjęcia głównego: Reuters