Przez tydzień 85 piekarzy upiekło największy tort Ameryki Południowej. Mistrzowie cukiernictwa pracowali na trzy zmiany przez całą dobę, aby powstało ciasto zainspirowane największą boliwijską górą Illimani.
Ekipa złożona z cukierników i studentów wlała ciasto i nadzienie z kajmaku, czekolady, masła i truskawek do czterystu form.
Pięć metrów wysokości
W nocy z niedzieli na poniedziałek, gdy wszystkie elementy tortu były już gotowe, przewieziono je dwiema ciężarówkami na miejski plac, gdzie ciasto zostało odsłonięte.
Tort miał 5 metrów wysokości, 7 metrów długości i 5 metrów szerokości.
Boliwijczycy zużyli dokładnie 11,5 tys. jaj, 10 worków mąki, 7 worków cukru, 20 kg proszku do pieczenia, 300 kilogramów kajmaku, 300 litrów mleka i 300 litrów śmietany.
Według Księgi Rekordów Guinnessa największy na świecie tort powstał w 2008 r. w Indonezji - miał 33 metry wysokości.
Autor: awiec//bgr/k / Źródło: Reuters
Źródło zdjęcia głównego: Reuters