Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. O tym, że nadmiar kofeiny może być szkodliwy dla zdrowia wiadomo od dawna. Teraz problem dostrzegli urzędnicy Unii Europejskiej.
Według raportu Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) picie więcej niż pięciu filiżanek espresso dziennie może być szkodliwe dla zdrowia. Zbyt duże spożycie kofeiny w organizmie powoduje bowiem choroby serca, podwyższone ciśnienie krwi, bezsenność, nerwowość oraz ataki paniki.
Za dużo?
EFSA ostrzega, że wielu ludzi spożywa więcej kofeiny niż wynosi bezpieczny dla zdrowia poziom. Wszystko dlatego, że dostarczają kofeinę nie tylko w kawie, ale także w innych produktach. Chodzi przede wszystkim o herbatę, napoje energetyczne i bezalkoholowe oraz czekoladę.
Urzędnicy z UE przekonują w raporcie, że zdrowe osoby nie powinny przekroczyć dziennego spożycia kofeiny na poziomie 400 miligramów. Oczywiście poziom dla kobiet w ciąży jest jeszcze niższy i wynosi 200 mg na dobę.
Ile kofeiny?
EFSA podała też ile miligramów kofeiny znajduje się w poszczególnych produktów. Dla przykładu filiżanka kawy z ekspresu ma 90 mg, napój energetyczny 80 mg, filiżanka herbaty 60 mg, a puszce coca-coli jest 40 mg kofeiny. Kofeina jest też w czekoladzie. W tabliczce gorzkiej czekolady jest 25, a mlecznej 10 mg kofeiny.
Autor: msz/gry / Źródło: BBC, The Guardian