Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać jednej z partii marynowanych pieczarek wyprodukowanych w zakładzie w Dąbrowie Tarnowskiej – ostrzegł w piątek Główny Inspektorat Sanitarny.
Chodzi o produkt "Pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g", którego producentem jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister z Dąbrowy Tarnowskiej (województwo małopolskie). Ostrzeżenie dotyczy partii 1, z datą trwałości 01.2020.
Brak informacji na etykiecie
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Tymczasem na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Jak ostrzegł GIS, spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną.
"Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie" - napisano w komunikacie. "Producent rozpoczął proces wycofywania od kontrahentów całego asortymentu (pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g) bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości" - poinformowano. Wycofanie z obrotu jest nadzorowane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Autor: mp / Źródło: PAP, tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock