Pierwsza taka sytuacja w historii

jedzenie posilek street fast foodshutterstock_2545038895
Skrócony czas pracy. Ministra Agnieszka Dziemianowicz-Bąk o zasadach pilotażu
Źródło: TVN24
Po raz pierwszy liczba placówek gastronomicznych w Polsce przekroczyła liczbę 100 tysięcy. Jak podaje "Rzeczpospolita", w ciągu pierwszych sześciu miesięcy roku przybyło ich dwa tysiące, a sporo wśród nich tak zwanych food trucków.

Jak zauważa dziennik, polski rynek gastronomiczny w pierwszym półroczu, w porównaniu z końca 2024 r., wzrósł o 1,7 proc. "Ogółem w pierwszych sześciu miesiącach liczba punktów gastronomicznych wzrosła o blisko 2 tys." – wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet.

– Czerwiec w 2025 roku zapisuje się w historii polskiej gastronomii jako ten, w którym liczba punktów przekroczyła 100 tysięcy – mówi w rozmowie z "Rz" Tomasz Starzyk, rzecznik Dun&Bradstreet.

Przybywa food trucków

Z danych firmy wynika, że najszybciej rośnie sektor ruchomych placówek gastronomicznych, których w ciągu pół roku przybyło nieco ponad 270. "Niemniej dynamicznie rośnie również sektor restauracji tradycyjnych. W porównaniu z końcem 2024 roku to wzrost o blisko 5 proc." – czytamy w dzienniku.

– Polacy nie tylko pokochali jedzenie poza domem, ale także od dłuższego czasu są gotowi próbować nowych rzeczy i kuchni ze świata. Jednocześnie szukając ku temu wielu okazji i miejsc, gdzie można smacznie i inaczej zjeść z food trucka – dodaje Tomasz Starzyk.

TVN24 HD
Dowiedz się więcej:

TVN24 HD

Zobacz także: