Na krajowym rynku spadają ceny cukru. Decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w sezonie 2017-2018 wynosząca około 2,3 miliona ton - poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w comiesięcznym raporcie.
Średnia cena detaliczna cukru w lutym tego roku wyniosła 2,28 zł/kg i była o 3,8 procent niższa niż przed miesiącem oraz o 28,3 procent niższa niż w lutym 2017 roku. W marcu za cukier w sieciach handlowych płaciliśmy od 1,35 do 2,99 zł/kg (średnio 1,96 zł/kg). Natomiast średnia cena detaliczna cukru w 2017 roku ukształtowała się na poziomie 3,04 zł/kg i była o około 6 procent wyższa niż przed rokiem, a zdecydowały o tym wysokie ceny w pierwszej połowie roku. Ceny zbytu cukru w workach w lutym 2018 roku spadły o 1,2 procent do 1,66 zł/kg i były o 35,6 procent niższe niż przed rokiem. Staniał także cukier paczkowany, w stosunku do stycznia br. - o 2,5 procent do 1,58 zł/kg, a w odniesieniu do cen z przed roku - o 42 procent.
Wpływ na branżę
Spadek cen cukru jest wynikiem między innymi zniesienia limitów jego produkcji w Unii Europejskiej, a także spadku notowań tego surowca na światowych giełdach. Jak dotąd nie przełożyło się to na kondycję branży, gdyż wyniki finansowe za ubiegły rok były tylko nieznacznie gorsze niż w 2016 roku. W 2017 roku przychody ze sprzedaży polskiego przemysłu cukrowniczego wzrosły o 1,7 procent do 5,7 mld zł, ale zysk zmniejszył się o 9,6 procent do 863,3 mln zł. Według wstępnych szacunków w 2018 roku powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniesie podobnie jak przed rokiem około 230 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą 660 dt/ha, to zbiory buraków cukrowych osiągną poziom około 15,3 mln ton i umożliwią produkcję około 2,3 mln ton cukru.
"Produkcja cukru będzie większa od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym (1,72 mln ton) i konieczny będzie duży eksport" - zaznacza Piotr Szajner z IERiGŻ.
Autor: mb//dap / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock