Pieczywo w lipcu podrożało średnio o 20,4 procent rok do roku, a bochenek chleba kosztuje średnio już ponad 10 złotych. Tak wynika z raportu autorstwa UCE Research i WSB Merito. Pieczywo znalazło się w pierwszej piątce zestawienia najbardziej drożejących kategorii w Polsce w minionym miesiącu. Marcin Masewicz o tym, co się składa na cenę pieczywa.
Według "Indeksu cen w sklepach detalicznych", w lipcu pieczywo zdrożało w ujęciu rocznym średnio o 20,4 procent. To więcej niż w czerwcu oraz w maju - odpowiednio o 17,6 procent i 15,7 procent.
Analitycy z UCE Research przypomnieli w najnowszej analizie, że powszechnie przyjmuje się, iż na cenę np. chleba czy bułek, składają się głównie koszty surowców (m.in. mąki) - około 35 procent oraz marża sklepu - około 24 procent. Ponadto na cenę powyższych produktów składają się koszty zatrudnienia i koszty stałe - około 18 procent, transportu oraz energii - około 14 procent, a także marża producenta - około 9 procent.
GUS o cenach pieczywa
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) ceny żywności wzrosły o 15,6 procent rok do roku. W porównaniu do czerwca obniżyły się o 1,3 procent. Z danych GUS wynika, że ceny pieczywa wzrosły w ujęciu rocznym średnio o 13,3 procent, a w ujęciu miesięcznym poszły w górę o 0,1 procent.
W okresie od stycznia do lipca 2023 roku ceny pieczywa wzrosły o 19,9 procent w porównaniu do sytuacji przed rokiem.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: TVN24