Komisja Europejska wpisała w poniedziałek na listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności cztery staropolskie produkty. Są to miody staropolskie Czwórniak, Dwójniak, Półtorak i Trójniak.
Na unijnych listach produktów chronionych i tradycyjnych są już m.in. oscypek, bryndza, czy miód wrzosowy. Miody pitne są wyjątkowymi produktami naturalnymi, uzyskiwanymi bez użycia konserwantów, stabilizatorów, sztucznych barwników i aromatów.
Od czasów Mieszka...
Produkcja miodów pitnych w Polsce charakteryzuje się ponad tysiącletnią tradycją i bardzo dużą różnorodnością. W wyniku rozwoju i udoskonalania metody produkcji na przestrzeni wieków wykształciło się wiele rodzajów miodów pitnych. Pierwsze zapiski o miodach pitnych pochodzą z 966 roku.
Półtorak najszlachetniejszy
Specyficzny charakter staropolskich miodów pitnych wynika z zastosowania i ścisłego przestrzegania ustalonych proporcji wody i miodu w brzeczce miodowej, która jest niejako zaczynem miodowym. Najszlachetniejszy - Półtorak zawiera 1 objętość miodu i 0,5 objętości wody w wyrobie gotowym.
Leżakuje 1,5 roku
Zgodnie z tradycyjną staropolską recepturą charakter produktu wymaga przestrzegania ścisłego okresu leżakowania i dojrzewania. W przypadku staropolskiego Półtoraka jest to przynamniej 18 miesięcy
Wpisanie miodów staropolskich na unijną listę umożliwi wypromowanie tych produktów jako wyrobów tradycyjnych i tym samym pozwoli na uzyskiwanie wyższych cen za te produkty.
Z wnioskiem o ochronę nazwy czterech miodów pitnych wystąpiła w 2005 roku Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN24