McDonald's rezygnuje czasowo ze sprzedawania w swoich barach w USA pomidorów w plasterkach, serwowanych w kanapkach. Powód? Zagrożenie salmonellą.
"To jedynie środki ostrożności. McDonald's nie zanotował żadnego przypadku zatrucia" - głosi oświadczenie wydane przez firmę. Jednocześnie poinformowano, że surowe pomidory będą w dalszym ciągu serwowane w sałatkach, gdyż są to inne gatunki tych warzyw.
Amerykańska Agencja Kontroli Żywności i Leków (FDA) ostrzegła w sobotę amerykańskich konsumentów, że salmonella, która pojawiła się w 16 stanach i spowodowała hospitalizację 23 osób, znajduje się między innymi w czerwonych okrągłych pomidorach. Łącznie na salmonellę zachorowało 145 osób.
FDA poinformowała, że bezpieczne są pomidory koktajlowe i pomidory sprzedawane wraz z gałązkami, bądź hodowane w domu.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN24.pl